lørdag 29. desember 2012

Padling er rekreasjon og naturopplevelser

 

Ja det ble padling både 25. og 26. desember, ikke så langt da. Men det godt å være ute, ikke bare sitte inne å se ut :) Av og til er det tungt å komme seg over dørstokken, men gleden er desto større når man først har kommet seg ut.

Jobber alle dagene i Jula, så har kun ettermiddager og kvelder til å finne på noe annet. Også er det jo greit å roe ned å spise litt hjemme før man finner på noe, så da blir det fort mørkt før jeg kan sette kajakken på vannet.

Uansett hvor og når jeg skal ut med kajakken, så sjekker jeg værmeldingen.
Viktig å ha kjennskap til hvilke forhold jeg kan forvente, spesielt med tanke på at jeg skal padle alene.
All padling skal skje under forhold jeg er sikker på at jeg kan takle, utfordrene padling gjør jeg heller når vi er flere sammen. Så vær temperatur og vind er viktige faktorer, og forteller meg også hvor mye klær jeg trenger. Men kler alltid på meg nok til at jeg kan klare en svømmetur på 10-15 minutter, uten risiko for å bli for kald. I tillegg har jeg alltid med ekstra klær, slik at jeg kan skifte til tørt om noe skulle skje. Varmt drikke og ved eller primus er også med, da har jeg sikret meg så godt det er mulig.
Jeg anbefaler ingen andre å padle alene, vær helst 2 eller flere. Meld fra til noen, hvor du skal padle og hvor lenge du skal være ute. Padler du på natten, så gjør det i farvann du kjenner som din egen lomme. Du skal ikke ha overraskelser på slike turer, padle heller ikke i strømmende vann eller i bølger. Hold deg nær land, så nær at du lett kan svømme til land.
Du kan også lese mer om sikker vinterpadling her: http://jllesblogg.blogspot.no/2012/12/vinterpadling.html


Derfor ble vel klokka seks før jeg forlot Vormsund i lett snøvær, bare for å kunne kose meg ute en liten stund.
Mange vil sikkert tro det er for mørkt til å padle, men snøen lyser opp elva. Jeg har gått i skogen på natta og det er bekmørkt, sånn er det ikke på vannet.
Selv på en overskyet kveld som denne, ser du speilbilder av trærne i vannet.
SEN22835

Vanskelig å gjengi på et bilde, men vakkert for den som er der å ser. Vorma er stille i disse dager, nesten ikke fugl heller nå. Tror mange av dem er nede i Glomma nå, kanskje mer mat der !

Ja ja jeg skulle nå bare ut å nyte litt frisk luft og naturen, så endte opp på Nordbyholmen denne kvelden også. Kanskje fordi det er akkurat passe langt på en kveld som dette og nok til å få følelsen av å ha vært ute. Været er til forveksling ganske likt det som var på Juleaften, snøværet ble tettere når jeg kom til øya.
Mellom Rudsholmen og Nordbyholmen finnes det en liten innlands skjergård, denne dukker opp når vannet synker. Bilde under, er fra tidlig i mars 2012

SEN_2586

Denne kvelden padlet jeg over alle disse bergene, men vannet var helt klart. Så med hodelykten på, kunne jeg trygt padle rolig rundt hele Rudsholmen. Mest for å gjør meg bedre kjent med hvordan det ser ut her, husker jo ikke alt fra i vår heller:)

 SEN22840

Det er godt å komme i land på øya å få fyr på bålet, en livsstil jeg bare elsker. Men valgte mat laget på forhånd i kveld, litt lettere når snøen laver ned:)

 SEN22848

 

 SEN22856

 

 SEN22878

 Ikke så rart at man blir glad i livet med kajakk, det kombinerer så mye av det jeg liker.

Før jeg kjøpte kajakk, måtte alt bæres på ryggen og en måtte finne ved ute. Og da ble det mest slikt på vår og høst, nå kan jeg ha med egen ved og har muligheten til å utnytte vinteren også.

 DSC_9715DSC_9720DSC_9728DSC_9666
Bilder fra tidligere turer til fots

Første juledag ble en fin opplevelse og ble avsluttet i nydelig oppholdsvær, med bare en tanke i hode. Når kan jeg padle igjen neste gang ?

Svaret på det ble allerede dagen etter hehe, annendag jul :) Etter jobb 26 desember, ble kajakken nok en gang satt på vannet ved Vormsund brygge og været tillot meg å ta en annen rute denne kvelden. Gradestokken viste rundt 0 til en minus, helt perfekte forhold for å kose seg noen timer ute. Planen denne kvelden var å padle, ikke å lage bål. Så ved ble byttet ut med primus, ikke for at jeg skulle lage mat ute. Men fordi jeg i et nødstilfelle, skulle kunne lage varmt drikke.

SEN22885

På blikkstille vann og ingen nedbør, svingte jeg kajakken ned mot Glomma. Jeg hadde allerede før på dagen sjekket at Glomma var åpen og isfri ned mot Årnes. Og med temperaturer rundt null grader, regnet jeg med at ising ikke ville bli noe problem. Glomma har kaldere vann enn Vorma og ising på åra, kan og er en utfordring i kulde. Men fra utløpet av Vorma og nedover mot Årnes, er det Vorma vann som dominerer og holder elva åpen.

Det er en fryd å skil sakte nedover Vorma uten annet i tankene enn naturopplevelser, kanskje jeg kan se elg eller rådyr på min vei !!
Kaffen og et par skiver brød, var lagt i dagsluka bak. Da kan jeg lett få tak i det, uten å måtte gå i land :) Ja det var slik jeg ville ha det denne kvelden, med muligheten til å sitte i kajakken med mat og kaffe.

Det var først når jeg nærmet meg Årnes at di første svanene og endene ble forstyrret, tydelig at di liker seg bedre i Glomma enn Vorma nå. Kanskje er det mer mat for dem i Glomma!

SEN22892

SEN22895

Det ble tid for litt kaffe og et par skiver brød her nede, mens jeg nøt utsikten og lyden av ender som ikke var helt komfortable med å dele på plassen med en kajakk.

Det blir mange inntrykk på slike turer og di fleste kan vanskelig beskrives med ord, men klokka ble ti på kvelden før jeg var tilbake i Vormsund. Og jeg ville egentlig ha padlet så mye mer, men skulle være på jobb klokka 05:00 neste dag. Da kunne jeg ikke bruke mer tid ute denne kvelden :)
Men fikk hilst på en bever som ikke var glad for at jeg forstyrret i natten, men det blir snart en ny tur på vannet.

Og i skrivende stund har det akkurat tikket inn en melding om at min neste tur er dokumentert i avisen også, den kan du lese litt om her.
http://www.rb.no/lokale_nyheter/article6416632.ece

Følg med på Padle I Nes sin blogg,(http://jllesblogg.blogspot.no/) der vil det snart komme en full oppdatering fra den turen. Bør kanskje legge til at avisen har skrevet feil tittel på innlegget, det er IKKE Padleglede i Nes men Padle I Nes som var arrangør for den turen. Men enig i at det var mye padleglede der :)

Avslutter med noen flere bilder fra 26 desember :)

 

SEN22896                             SEN22898

 SEN22900                                          SEN22909

 SEN22922                                          SEN22916SEN22914

mandag 24. desember 2012

Eremitt på Juletur

God Jul

Juleaften forbindes ofte med god mat, pakker og sosialt samvær med familien. Men Julen har mange skyggesider som vi ikke liker å ta inn over oss, slik som fyll og bråk i heimen. Noen feirer ikke Jul og noen feirer den annerledes, jeg valgte en annerledes markering i år.

Så Juleaften for meg ble først noen timer på jobb og deretter hjem å klargjøre for kveldens tur, som sikkert mange vil si er litt galskap på Juleaften :)

Så når kirkeklokkene ringte Julen inn, sto jeg i Vormsund og pakket kajakken. Blid og fornøyd over å kunne gjøre akkurat det jeg hadde lyst til, i et aldeles perfekt Jule vær. Gradestokken viste minus 6°c og det snør ganske tett, sånn skal det være på Juleaften.

SEN22741

SEN22745

Innen jeg var på vannet, var hele kajakken dekket av et tykt lag med snø. Det var helt vindstille på turen oppover og veldig stille ute, så jeg padlet til lyden av kirkeklokken og nøt stillheten. Etter Tesifallet ble alle lyder borte og kun lyden av åra i vannet var å høre, med taktfaste tak padlet jeg stille oppover elva. Det var nesten en slik trolsk stemning her nå, med liten sikt og grener som hang tynget av snø over elva,
Men snøen gjør også at det er lettere å se konturene av land og hadde det ikke snødd, så hadde det vært god sikt her i kveld. Det var vel også nesten fullmåne i kveld, men den kunne så vidt skimtes gjennom skyene av og til.

Prøvde meg på noen bilder ute på vannet, men det gikk jo ikke :) Så padlet helt inn til land, da fikk kamera noe å fokusere på.

SEN22746

Det er fantastisk å padle slik på kvelden, ingen forstyrrelser og tankene kan fly sin egen vei. Her ute i mørket og stillheten, glemmer jeg både tid og sted.SEN22750

Nå lever ikke jeg noe stressende liv til vanlig heller, men dette er medisin for både kropp og sjel.
Padleturer i vintermørket behøver ikke være så lange, her er det innholdet som er viktig. Ta seg god tid og passe på å ikke bli svett, så slipper man å fryse når man går i land.
SEN22752

Vel oppe ved Nordbyholmen og her måtte jeg vade litt, ikke mulig å bare ski opp på isen nå :)

SEN22756

Her ble det så klart bål og kaffe, ja og ei pakke Rød mix må være med.SEN22754

Hadde med så mye ved i kajakken, at sekken måtte pakkes oppå :)
SEN22762

Hadde også med meg både ribbe pølser og alt annet til en bedre middag , men ikke så lett i tett snøvær som det var i kveld. Så skal ikke påstå at middagen ble perfekt i kveld, men hva gjør vel det !!
Så lenge jeg har kaffen og røyken min, ja da er alt annet uvesentilg hehe. Usikker på hvor lenge jeg satt her, men tiden var ikke viktig for meg. Så når bålet var i ferd med å ebbe ut, pakket jeg sakene og satte kursen hjemmover igjen. Ikke lenge etter at jeg fikk kajakken på vannet, sluttet det å snø. Så turen nedover elva ble en opplevelse, med god sikt og et fantastisk lys fra den lyse snøen og bygdene rundt som lyste opp himmelen.
SEN22769

På turen nedover måtte jeg stoppe opp mange ganger, det var så mye fint å se på og jeg skulle egentlig ønske at veien hjem var lengre.

 

SEN22778                             SEN22784

 

SEN22786                             SEN22794
Naturen lager sin egen kunst og lager et speilbilde av kunsten i vannet.

SEN22799SEN22812

Nok en fantastisk tur på Vorma og denne gangen på selveste Juleaften, det gjorde turen ekstra fin :)SEN22822

Litt over halv ti var alt pakket og jeg kunne kjøre fornøyd hjem, mens det hadde begynt å snø litt igjen :)

søndag 23. desember 2012

Lille Juleaften i kajakk

 

Hva er vel bedre enn å bruke lille juleaften i kajakken, ja noen av oss synes det er en god ide. Vi ble 3 stykker som møtte opp i Vormsund klokka 11 i dag, jeg, Jørn og Frode. Kanskje ingen bombe at det var akkurat vi som møtte opp, vi er vel noen av di ivrigste padlerene i HERO !!

Det var meldt ganske greit vær i dag, med 4-5 minus og muligheter for litt snø. Vinden skulle ikke være på mer enn ca 4 m/s, så alt lå tilrette for en fin tur. Jørn hadde et stort håp om å kunne lage akebakke i dag, vi har jo litt snø her nå. Men av en eller annen grunn, var det veldig dårlig gli på snøen i dag. Skulle nok ha vokset kajakken under, før turen i dag :)

Men uansett så var det en lett måte å få en fullpakket kajakk ned på vannet, sjekk videoen under :)

Aking

Vi hadde ingen må for turen i dag, kun å kose oss og lage bål så klart. Det fine rimet som har vært på busker og trær di siste dagene var nå borte. litt synd siden det gir et så fint julemotiv.
Vannet i Vorma klarner opp om vinteren og man kan se et par meter ned i vannet, så vi håpet jo å kunne se noe fisk mens vi padlet også. Turen gikk oppover langs land, i rolig turtempo. Og Frode hadde jomfruturen med sin nye trepinne fra Thygesen, et vakkert stykke arbeid.

Det er alltid fasinerende å padle forbi Tesifallet, mest kjent fra det store jordskredet som gikk her i 1795. I følge boka til Sverre Solberg og Øystein Søbye, skapte skredet et ras som var tre kilometer langt og stengte hele Vorma her. Mjøsa steg med 8 meter og det gikk 111 døgn før di klarte å åpne den igjen, det sier litt om dimensjonene. Du kan lese mer om dette og annet fra våre elver i denne boka, klikk på bilde.

I forbindelse med at nye risvei 2 (E16) er planlagt i dette omeråde, har det også blitt funnet rester etter gammle bosettinger her.
Les mer om det HER:

Her ligger også eneste bosetting i Nes, som ikke har bilvei. Alt må fraktes med båt, litt spesielt i 2012!! Vi tar ofte frem kamera og tar noen bilder her, når vi padler oppover. Det var også tilfellet i dag, Jørn ville ha bilde av meg og Frode foran båthuset. Jo da han fikk sitt bilde, men vi padler med votter. Votter har som kjent dårlig gripe evne, ja litt knotete å ta bilder med votter på :) Så rett etter at bilde er tatt, hører vi et lite plopp og kan se Jørn titte ned i vannet hehe. Så nå kan vi ha skattejakt i Vorma, for på ca 3 meters dyp, ligger nå et vanntett kamera med bilder om Jørn kommer til å savne. Siden vi skriver 23 desember, blir det litt vanskelig å ønske seg nytt til Jul :))

Tesifallet

Glemte helt å ta bilde av hendelsen, alle var bare opptatt av å titte ned i vannet. Men helt umulig å finne nå, kanskje senere i vinter. Elva vil fortsatt synke utover vinteren, så kanskje Jørn kan finne “gammle” minner da !!
Skulle du som leser dette, finne det. Ja da er jeg sikker på at Jørn blir veldig glad om du lever det til ham :)

SEN22705

Turen i dag viser med all tydlighet at vinterpadling er fantastisk og langt fra kaldt slik mange tror, så litt rart at ikke flere ble med i dag. Det finnes da ikke såååå mye annet å gjøre lille juleaften eller !!! :)))

SEN22710

Litt før Rudsholmen får vi øye på en kano padler, men han går i land på Norbyholmen. Ser han har med seg gevær, så skal vel jakte kanskje. Men kan ikke se at han har noen form for redningsvest, da har han vel god tro på seg selv eller er bare dum !!

Vi er ikke helt for nøyd med padling i dag, så vi padler forbi Nordbyholmen og videre oppover. Været er jo perfekt for padling og vi koser oss stort, også skal vi ikke være nede igjen før klokka tre. Da har vi god tid til både padling og bålkos, samt litt moro under veis :)

 

Oppe ved Holsholmen finner Jørn den perfekte akebakken, hvordan det gikk ? Ja resultatet ser du i videoen under :))
SEN22717

Jørn vil teste en akebakke

SEN22712                             SEN22713

 

Vi passerer Horgen på vestsiden av elva, for så å padle over på østsiden. Da er vi litt mer i le for vinden og går i land ved en evje, rett nedenfor Nedre Farset.

 

SEN22719                             SEN22721

SEN22720

Så er det klart for dagens høydepunkt, bålkos og kaffe :)

SEN22723

Di smiler ikke for kamera, men for di jeg tryna over et gjerden:))

SEN22724SEN22725SEN22726

Her tok vi oss god tid til mat og kaffe, Jørn hadde med ferske smultringer også. Da blir det julestemning rundt bålet, dette må du som leser bli med på neste gang;)

 

Bilde fra Jørn 2                             Bilde fra Jørn

Etter en drøy time ved bålet, var det tid for å få kajakkene på vannet igjen. Det skulle passe godt med tiden og planen om å være nede igjen til klokka 3, ikke ofte vi klarer å holde tiden så godt som vi gjorde i dag:)
SEN22728

SEN22730

 

SEN22735

Frode med sin nye åre, godt fornøyd etter dagens tur:)

SEN22737

Da er nok en vintertur blitt til historie og gode minner:)

Til alle som leser og tenker at kajakk tilhører sommeren, kom og bli med oss en tur i vinter. HERO er stadig ute å padler nå og har bare gode erfaringer med vinterpadling, dette er noe alle som padler om sommeren kan klare nå også. Du vil oppdage nye ting og kanskje bli like bitt av dette som jeg er ;)

Er du usikker på om du har utstyr og kvalifikasjoner til å padle på vinteren, eller bare har spørsmål om hva du trenger. Ja da kan du kontakte Padle I Nes, der får du både hjelp og veiledning.

Så neste gang er også du med oss på tur, du er hjertlig velkommen.

Tusen takk til Frode og Jørn, for nok en fantastisk tur på en av våre elver.

23 desember 2012