lørdag 2. november 2013

Helgøya Norges største innlandsøy

 

Vi skriver 2. November og fortsatt ikke snø, utrolig bra i mine øyne. Denne helgen skulle vi egentlig på havet, det hadde vi avtalt tidlig i uken. Men Yr ville det annerledes og truet med store nedbørsmengder og tildels kraftig vind. Tanken på å tilbringe hele kvelden i teltet og uten muligheter til klestørk, det fristet ikke godt nok. Vind på 10-12 m/s ville gi oss bølger, det ville vi ha :) Men ikke i kombinasjon med store mengder regn, så da valgte vi å ta en runde på hva annet vi hadde lyst til ?

Mine tanker gikk tilbake til en tur Frode hadde tatt alene før, som jeg ikke fikk vært med på den gangen. Ja vi snakker om Helgøya i Mjøsa og slik ble det til at vi padlet her denne dagen. Turen virket så spennende at Baffin reiste helt fra di høye fjell i Valders, for bli med på denne turen.

Bernt ringte jeg og vekket klokken 7 på morgenen og spurte om han ville være med og den som møtte opp på kapp til riktig tid var Bernt :)

Så da ble det meg, Bernt, Frode, Lena og Baffin på tur ut fra Kapp, med Helgøya som mål.

 Kart

Fra Kapp og over til Helgøya er det ganske nøyaktig 4 km, men di fleste av oss var kledd for vinterpadling. Så første stoppen ble rett etter kryssingen, vi måtte justere litt bekledning for ikke å koke bort.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 PB020910

Det var bare Lena som hadde kledd seg riktig i dag, så vi andre har fortsatt noe å lære :) 

Jeg har aldri tidligere vært på Helhøya, så måtte lete opp litt før jeg padlet her. Litt mer spennende å padle, når man vet litt om stede man padler også.

Helgøyas kulturhistorie kan kort oppsummeres i åtte punkter:
1. For ca. 4-5000 år siden kom de første menneskene til Helgøya.
2. Allerede lang tid før Norge ble samlet til ett rike, ble Helgøya sete for Hedmarkskonger. På Hovin (Hovinsholm) ble det bygget et fylkeshov for hele Hedmark. Øya fikk navnet Eyin Helga, som betyr den hellige øya. Helgøya er nevnt i Halfdan Svartes saga i Snorre.
3. Fram til år 1202 var Helgøya krongods (tilhørte kongen)
4. I året 1202 ga baglerkongen Inge bort Helgøya til biskop Pål på Hamar.
5. Håkon Håkonsson vil ha tilbake øya, og i 1237 går øya tilbake til kongen. Han plasserer sin betrodde mann på Hovin, og etter hvert utvikler denne gården seg til et adelsgods.
6. Ca. 1345 blir Helgøya av kong Magnus Eriksson gitt til Mariakirken, det kongelige kapell i Oslo. Fra denne tiden er det to som får sine inntekter fra Helgøya, nemlig adelsslekta på Hovin og Mariakirken.
7. I 1639 makeskiftet Jens Bjelke på Hovinsholm til seg alt gods på Helgøya. Fram til 1723 er da hele Helgøya et adelsgods.
8. I 1723 ble Hovinsholm solgt. Adelsgodset ble oppløst, og de fleste leilendingene kjøpte sine gårder. Adelsveldet var på retur, og gårdene ble selvstendige og frie.

 PB020915

Turen vår fortsatte med klokka og vi hadde en plan om hvor vi skulle ha dagens matpause, her et bilde fra Nessundet og brua ut til øya.

Jeg var nok litt for rask i min research for jeg trodde at pausen skulle være i Bergvika og at det var ved di høyeste klippene på øya. Så jeg må en tur til hit, for å se på Kalkovnene og fosilene i Bergvika

 PB020918

 

 På bilde under kan man faktisk se kalkovnen som ble brukt den gangen, ser du den ? 


PB020921

 

 PB020930

Vi var mest opptatt av di høye klippene og det å finne en fin rasteplass i sola. Vi skulle da både ha bål og noe varmt å spise, pausen er alltid en viktig del av slike turer.

 PB020935

PB020936

PB020938

PB020939

IMG_0951IMG_0950

 Alle hadde med seg litt ved, så vi fikk et stort og varmende bål.

 Bilde fra Frode

Etter en god lang rast i sola padlet vi mot neset ved Hovinsholm og måtte ta en tur rund Hovinsholmen også, der fant vi også en stor haug som vi mente måtte være en gravhaug. Så dette har jeg sjekket opp etterpå og funnet følgende: På Hovinsholmen utenfor sørspissen av øya er en gravhaug reist over Guttorm, som falt i kamp mot Halvdan Svarte

 PB020949

Har ikke bilde av gravhaugen, men den ligger inne i skogen og er diger. Midt i bilde over kan du se noen av bygningene på Hovinsholm.

Turen ble avsluttet en drøy halvtime etter solnedgang og har vært en opplevelse som kan anbefales for andre også, men kanskje finest i den frodige årstiden.

Vi reiste ut i titiden på formiddagen og var tilbake rundt klokka fem på ettermiddagen, en akkurat passe lang dagstur. 

 

 Tusen takk til Frode, Lena, Bernt og Baffin, for en perfekt dag på Mjøsa.

2 kommentarer:

  1. Hmm kan se ut som om man må ta seg en tur på ferskvann i 2014

    SvarSlett
  2. Såg ut som ein flott tur! Fine bilete! Har blitt altfor lite ferskvatnpadling på meg også.

    SvarSlett